Koken met je hart

Op 18 januari 2011 verleende het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam opnieuw een  gastvrij onderkomen aan De Hart&Vaatgroep. Als gevolg van de Informatiebijeenkomst Vitale Vaten & Leefstijl in oktober j.l. verleende men ditmaal onderdak aan een kookworkshop voor hart- en vaatpatiënten, waar foefjes worden geleerd om met behoud van smaak zoutloos te koken. En deze workshop was zo leerzaam, gezellig en communicatief dat ik onmiddellijk in de pen klom om te proberen meer leden en andere geïnteresseerden warm te maken voor deze workshops.

Al zo’n jaar of vijf worden deze kookworkshops georganiseerd door Sjouke van Nouhuys, vrijwilligster bij wat nu De Hart&Vaatgroep is. Aan de hand van een PowerPoint presentatie zette zij inleidend de kerntaken uiteen van De Hart&Vaatgroep: belangenbehartiging, voorlichting, lotgenotencontact, leefstijlbegeleiding (voeding en bewegen). De deelnemers zouden in de loop van de volgende uren gewaar worden dat de kookworkshops al deze facetten in zich hebben. Een onderzoekje naar de kennis van de 20 deelnemers van het aantal calorieën in bepaalde voedingsmiddelen leerde dat deze best voor verbetering vatbaar is!

Tijd dus voor een informatieve presentatie over hartfalen en leefregels van Bep Sonneveld, terzijde gestaan door Nel Slingerland, beiden hartfalenverpleegkundige bij het SFG. We werden deskundig ingelicht over wat hartfalen precies is: een complex van klachten en verschijnselen tengevolge van tekortschietende pompfunctie van het hart.We kregen een duidelijke uiteenzetting over symptomen en oorzaken ervan, de toegepaste behandelingen en de leefregels die worden geadviseerd om herhaling te voorkomen. En ja: zout en natrium spelen daarin een grote rol. Natrium, onderdeel van gewoon keukenzout, beïnvloedt de vochtbalans negatief.

Aansluitend presenteerde Carola Langeloo, bijgestaan door Cari Elzinga, het door de Nederlandse Hartstichting ontwikkelde fysiotherapeutisch programma voor hartpatiënten. Beiden werken als hartfunctieassistent revalidatie in dit gastvrije ziekenhuis. Uiteengezet werd dat na een uitgebreid intakegesprek en fietstest de patiënten het bewegingsprogramma 3x per week volgen, begeleid en gecontroleerd op hartritme etc. Na drie maanden blijken zij fitter en minder angstig om te bewegen. De assistenten stimuleren de patiënten en bewaken het rust- en fysioritme.

Als een humoristische en enthousiaste wervelwind kwam vervolgens kok Arnoud Odink op. Van hem leerden we met behulp van een aantal keukengeheimen hoe wij, als degenen die geen zout mogen gebruiken, gebruik kunnen maken van de overige basissmaken (zuur, zoet, bitter, umami en kraak). Een heel arsenaal aan kruiden hebben we daarvoor tot onze beschikking. De presentatie van het gerecht is eveneens belangrijk. Ook leerden we hoe een heerlijke basisbouillon te maken zonder een enkel grammetje zout. Dit gold ook voor sauzen en jus; de veel zout bevattende kant-en-klaar-pakjes kunnen in de prullenmand. En tenslotte kwamen de recepten voor het zoutloze, zelf te bereiden menu voor deze avond aan de orde: uiensoep, kip-kerriesaus + rijst, gepofte Roseval aardappels in schil met een remouladesaus, visrolletjes op een bedje van groenten en als toetje pannenkoekjes met sinaasappelsaus.

De deelnemers en de SFG-staf kregen een vrolijk gekleurd schort, werden verdeeld in groepjes per menu-onderdeel en togen in de keuken van het SFG onder het wakend oog het Arnoud aan de slag. In een mum van tijd kende iedereen elkaar en werd er geanimeerd en met de nodige kwinkslagen hard gewerkt. Een ideaal lotgenotencontact onder het wassen, snijden, hakken en kruiden!

En..... tijdens de daarop aansluitende gezamenlijke en gezellige maaltijd vroeg niemand om het zoutvaatje. Het was er dan ook niet. Wat we wel kregen was het door ons gebruikte schort met als opschrift KOKEN MET JE HART.

Zoals u weet is De Hart&Vaatgroep nog in het integratieproces van de vaatpatiënten gewikkeld. Bij de volgende workshops krijgen ook de vaatpatiënten een prominente plek. Maar wat mij betreft mag het opschrift op het schort zo blijven! 

                                                Riet Alaverdy-van der Knijff

                            

P.S. Mocht u zelf willen experimenteren, dan raad ik u het boekje “Koken met smaak” met recepten van Arnoud Odink aan, te verkrijgen bij De Hart&Vaatgroep (Postbus 133, 3769 ZJ Soesterberg, tel. 088-1111 600, www.hartenvaatgroep.nl)  á € 3,50 of gratis wanneer u lid wordt (OP=OP).  

      

Naar boven