Informatieavond Spataderen en Etalagebenen

Datum
: 12 oktober 2017
Tijd
: 19:30 tot 21:30
Locatie
: Laan ten Roode 71, Someren

Het St. Anna Ziekenhuis organiseert een informatieavond over spataderen en etalagebenen. Tijdens deze avond wordt dieper ingegaan op klachten, onderzoeken en behandelmethoden. De informatie wordt gegeven door een van de vaatchirurgen van het St. Anna Ziekenhuis. Ook de Hart & Vaatgroep is aanwezig voor informatie en het beantwoorden van vragen.

Onlangs ontving het St. Anna Ziekenhuis wederom het Vaatkeurmerk en het Spataderkeurmerk van De Hart&Vaatgroep. Een ziekenhuis ontvangt deze keurmerken, wanneer het aan de kwaliteitscriteria van de patiëntenorganisatie voldoet. De keurmerken helpen vaatpatiënten een keuze te maken voor een ziekenhuis waar de beste vaatzorg en spataderzorg wordt aangeboden.

Programma:

19.15-19.30:   Ontvangst met koffie en thee

19.30-19.35:   Welkom

19.35-20.15:   Spataderen, presentatie en mogelijkheid tot vragen

20.15-20.30:   Pauze met koffie en thee

20.30-21.05:   Etalagebenen, presentatie en mogelijkheid tot vragen

21.05-21.15    Afsluiting

 

Spataderen

Spataderen zijn abnormaal verwijde, gekronkelde aderen in de benen. De medische naam voor spataderen is ‘varices’. Als de kleppen in de aderen van de benen lek raken, kunnen spataderen ontstaan. Factoren die hier een belangrijke rol bij spelen zijn: erfelijke aanleg, zwangerschap, langdurig te hoge bloeddruk, trombosebeen in het verleden, veel en lang (stil)staan, hormonale factoren, overgewicht.

Etalagebenen

De term etalagebenen komt van het feit dat mensen met deze aandoening vaak stil moeten staan tijdens het lopen, vanwege de pijn. De medische term hiervoor is ‘claudicatio intermittens’. De oorzaak van claudicatio intermittens is slagaderverkalking (atherosclerose) in de benen. Slagaderverkalking bestaat uit een lokale ophoping van bloedcellen, bloedplaatjes en vetten op plaatsen waar de vaatwand is beschadigd (plaque). Dit kan leiden tot een vernauwing of verstopping van de bloedvaten, waardoor minder zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd. Hierdoor ontstaat de pijn in de benen.

Locatie

De avond vindt plaats in Someren op locatie
Sociaal Cultureel Centrum "De Ruchte"
Laan ten Roode 71, Someren

Aanmelden

U bent van harte welkom. In verband met de organisatie is het nodig om u aan te melden. Dit kan via  dit aanmeldformulier  of telefonisch bij patiëntenvoorlichting, telefoonnummer 040 – 286 4874