Eigen regie

Wanneer je een hart- of vaataandoening hebt, moet je een nieuw evenwicht zien te vinden in je leven. Ondanks alles wil je het leven leiden, zoals je dat het liefste zou doen.
Daar kunnen anderen je bij helpen: je arts en andere zorgverleners, je naasten, je werkgever, enzovoort. Zelf speel je daar uiteraard de grootste rol in, want het gaat om jóuw lichaam, om jóuw leven.
Probeer zo veel als mogelijk is, het heft in eigen handen te nemen. Zo vergroot je de kans dat je de behandeling en zorg krijgt die bij jou past. Zo kom je eerder weer in evenwicht.

Hoe neem je die regie?

 • Denk na over wat je zelf belangrijk vindt in je leven. Op onze site wat er toe doet krijg je in 4 online vragen een praktisch overzicht voor jezelf of je zorgverlener. Dit instrument ontwikkelden we in samenwerking met hart- en vaatpatiënten en zorgverleners. De uitkomst kun je bij het gesprek met de arts gebruiken, bijvoorbeeld als voorbereiding op behandelkeuzes.
 • Verzamel informatie over je ziekte en de behandeling. Wij bieden als patiëntenorganisatie diverse mogelijkheden om informatie te krijgen en ervaringen uit te wisselen met andere patiënten. Zo kun je de Infolijn Hart en Vaten bellen en brochures opvragen. Ervaringsverhalen kun je lezen in ons magazine Vida en in onze weblogs. Ervaringen uitwisselen kan tijdens onze bijeenkomsten en op Facebook. Ook kun je bij je zorgverlener(s) informatie vragen.
 • Bepaal mede de agenda. Schrijf voor elke afspraak met je arts of andere zorgverlener je vragen op. Vertel wat je wensen zijn en hoe je situatie is zoals of je klachten hebt of dat je bijwerkingen hebt van medicijnen. Een goede hulp hierbij is het stellen van 3 goede vragen.
 • Vraag hulp aan je zorgverlener(s), familie of anderen. Neem bijvoorbeeld iemand mee naar een afspraak. Twee horen meer dan een. Degene die meegaat kan helpen met het stellen van vragen of informatie opschrijven.
 • Beslis mee: vraag welke mogelijkheden er zijn als het gaat om je gezondheid. Overleg met je zorgverlener over de voor- en nadelen van bepaalde keuzen in je behandeling. Kies wat het beste bij je leven en je doelen past. Je kunt hierbij de site begineengoedgesprek.nl gebruiken, een hulpmiddel dat de Patiëntenfederatie Nederland o.a. samen met De Hart&Vaatgroep heeft ontwikkeld.
 • Schrijf afspraken met jezelf en anderen op in een plan. Dat helpt om overzicht te houden. Steeds meer zorginstellingen hebben hiervoor (digitale) mogelijkheden. Voor de aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, te weinig bewegen) is in 2010 een werkboekje ontwikkeld: het Zorgplan Vitale Vaten. Je kunt dit downloaden of bestellen.
 • Wees lief voor je zelf! Stel haalbare doelen. En houd er rekening mee dat het normaal is dat je je doelen soms niet bereikt of dat je je eigen afspraken niet nakomt. Hopelijk kun je de draad weer oppakken op een mogelijk betere manier, omdat je geleerd hebt van je teleurstelling.
 • Meer weten over eigen regie? Er is veel ontwikkeld over eigen regie (vaak wordt ook het woord zelfmanagement gebruikt of persoonsgerichte zorg). Hieronder vind je meer documenten en materialen.

Flyer Zelfmanagement

Patiëntenkaart

Videofilm: bekijk de video

Lees meer over samenwerking met professionals op het gebied van zelfmanagement.

 

 

Steun van De Hart&Vaatgroep

Voor informatie, steun en contact met anderen kunt u ook terecht bij De Hart&Vaatgroep:

 • Infolijn Hart & Vaten
 • Informatiebijeenkomsten en kookworkshops
 • Informatiematerialen
 • Lotgenotencontact en diagnosegroepen
 • Stressmanagementtraining
 • Vakanties

Meer over zelfmanagement
Lees meer over samenwerking met professionals op het gebied van zelfmanagement of download materialen voor zelfmanagement voor patiënten en professionals.

  Lees meer over het project ‘zelfmanagement in het Hart van het zorgproces’.