Communicatie met de arts

Als je naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, is een goede voorbereiding het halve werk. Denk alvast na over een aantal punten of zet ze op papier. Zo voorkom je dat je iets vergeet en het helpt om je klachten goed te verwoorden. Daarnaast kan het helpen om iemand mee te vragen, want twee mensen horen meer dan één. Ook kun je de arts vragen om een dubbele afspraak als je denkt meer tijd nodig te hebben.

Begin een goed gesprek

Bij de arts kun je vaak kiezen uit meerdere mogelijkheden. Welke behandeling of onderzoek het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en bijwerkingen, van je leefstijl en omstandigheden, van je beroep en je wensen. Het is belangrijk om samen met je arts deze zaken op een rijtje te zetten. Als patiënt heb je recht op goede informatie; dit is zelfs in een speciale wet geregeld.  ‘Samen beslissen’ betekent dat je samen met je arts bespreekt welke zorg het beste bij je past. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Op begineengoedgesprek.nl vind je tips die helpen bij het gesprek met je arts, zoals het stellen van 3 goede vragen. Ook vind je hier filmpjes met schrijver Bart Chabot: “Als patiënt heb je geen idee wat je van een arts mag verwachten. Voor jezelf opkomen is heel belangrijk.”

Uit de praktijk

De Hartstichting heeft een filmpje gemaakt over de communicatie van mevrouw Koning met haar huisarts. Zij voelt zich al een tijdje niet lekker. Ze vertrouwt het niet en gaat naar haar huisarts. In het filmpje zie je twee versies van het gesprek dat mevrouw Koning met haar arts heeft. Oordeel zelf welk gesprek het beste is. Bekijk het filmpje op YouTube.