Omgaan met stress

Veel mensen met een hart- of vaatziekte ervaren stress, als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen. De redenen voor deze spanningen zijn divers: angst voor nieuwe klachten, confrontatie met blijvende gevolgen van de aandoening, problemen met werkhervatting, of relationele spanningen door overbezorgde partners.

 

Hulp

De Hart&Vaatgroep bied je hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm gratis een (online) E-training. Kies wat het beste bij jou past.

Symptomen

Stress wordt een probleem wanneer je langere tijd het gevoel hebt continu op je tenen te lopen. Symptomen die samenhangen met chronische stress zijn vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, lichamelijke spanningsklachten, slaapproblemen, piekeren en gevoelens van angst.

In balans komen

Het belangrijkste is dat mensen weer in balans komen. Je kunt het vergelijken met een weegschaal. Aan de ene kant de ziekte en de beperkingen (draaglast) en aan de andere kant het vermogen om de last te dragen en ermee om te gaan (draagkracht). Als de weegschaal niet meer in evenwicht is, zijn er twee manieren om de balans te herstellen: minder gewicht aan de kant van de draaglast of meer gewicht aan de kant van de draagkracht.

Extra hulp

Er is een kleine groep hart- en vaatpatiënten (en partners) die langdurig last blijven houden van angst of somberheid. Er zijn mensen die last krijgen van paniekaanvallen die regelmatig de kop opsteken. Wanneer dit langdurig en/of regelmatig het geval is, is het zaak om hier via de huisarts professionele hulp bij te zoeken. Meer informatie vind je op De Psychowijzer.