Hulpmiddelen

Een hulpmiddel helpt je bij dingen die jezelf minder goed kunt. Het kan je leven een stuk aangenamer maken. Denk bijvoorbeeld aan een rollator, een aangepaste stoel op het werk of een hulpmiddel om steunkousen aan te trekken. De meeste hulpmiddelen worden voorgeschreven door een arts, fysiotherapeut of ergotherapeut. Soms hoor je van anderen dat iets erg handig is.

Vergoeding
Sommige hulpmiddelen worden niet vergoed. Voor de meeste andere hulpmiddelen geldt dat je arts of specialist ze moet voorschrijven.

Als je op grond de wetgeving geen vergoeding ontvangt, dan is er nog een aantal andere mogelijkheden:

  • Bijzondere bijstand: vraag hierover informatie bij je gemeente.
  • ZorgWijzer.nl. is een voorlichtings- en vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. 
  • Belastingdienst: Mogelijk kun je de uitgaven aftrekken van de belastingen als buitengewone uitgaven wegens ziekte/handicap. Kijk op de website www.meerkosten.nl van de CG-raad

Wat voor hulpmiddel?
Het kiezen van het juiste hulpmiddel is niet eenvoudig. De hulpmiddelenwijzer van Vilans kan je helpen. Hierin staan meer dan 10.000 hulpmiddelen.

Ook Scouters is een handige website met allerlei hulpmiddelen.

Een ergotherapeut kan je helpen bij het uitzoeken van hulpmiddelen en voorzieningen die voor jou het meest geschikt zijn. Kijk op www.ergotherapie.nl voor een ergotherapeut bij jou in de buurt.