Hartfalen

Medisch

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. In het begin merkt de patiënt er weinig van dat het hart iets minder goed werkt, maar op een gegeven moment ontstaan er klachten.

Wil je medische informatie over hartfalen? Thuisarts.nl biedt veel informatie over hartfalen.

Ook de Hartstichting biedt informatie over hartfalen. Een persoonlijke vraag? neem dan contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Op heartfailurematters.org staat veel medische informatie, maar ook informatie over leven met hartfalen.

Leven met

De Hart&Vaatgroep helpt je om je dagelijks leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk bij Leven met en Wat doen we voor jou.

Lees ervaringsverhalen  van lotgenoten:

Ervaringen & contact

Wil je ervaringen delen? Via De Hart&Vaatgroep kom je in contact met lotgenoten. Dit kan op een manier die jij prettig vindt. Persoonlijk of via een voorlichtingsavond of een Hart&Vaatcafé.Of praat mee met de diagnosegroep.

Online ervaringen uitwisselen? Deel je ervaringen in de Facebookgroep van de diagnosegroep hartfalen, cardiomyopathie en kleppen.

Ook kun je ervaringen delen in ons magazine Vida of via het Hart&Vaatpanel. Mogelijkheden genoeg.

 

 

Zorg & begeleiding

Wat er toe doet
'Wat er toe doet’
helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Het is een nieuw instrument voor hart- en vaatpatiënten en hun zorgverleners. Je kunt  'Wat er toe doet' gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener.

Zorgplan hartfalen
Het Individueel Zorgplan hartfalen
is een werkboek dat jij en je zorgverleners kunnen gebruiken om in gesprek te gaan het omgaan met hartfalen in het dagelijks leven. Ook kunnen er meetwaarden en afspraken in genoteerd worden.

Hartrevalidatie
Hartrevalidatie is voor iedereen die behandeld is voor zijn hart van belang. Het mooie van hartrevalidatie is dat je begeleiding krijgt van een team van specialisten: van de cardioloog, de fysiotherapeut en de diëtist en als er behoefte aan is, kun je praten met een psycholoog. Hartrevalidatie vindt in principe plaats in groepsverband, maar individuele begeleiding is ook mogelijk. 

Telebegeleiding

Telemonitoring betekent letterlijk het op afstand (tele) begeleiden van patiënten. Het wordt in toenemende mate gebruikt door en voor mensen met hartfalen. Door gebruik te maken van telebegeleiding kun je samen met je  arts of (hartfalen)verpleegkundige vanuit huis jouw gezondheid in de gaten houden.

Telebegeleiding wordt gebruikt vanuit ziekenhuizen en meer en meer ook door huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties. Op dit ogenblik zijn wij opnieuw aan het inventariseren welke ziekenhuizen en zorginstellingen telebegeleiding aanbieden.

Kwaliteitscriteria

De kwaliteitscriteria hartfalenzorg beschrijven wat hartfalenpatiënten verwachten van goede zorg. Zorgverleners kunnen deze criteria bijvoorbeeld gebruiken om de zorg te verbeteren of bij de ontwikkeling van richtlijnen en patiënteninformatie.